-100%

Chemie

-23%

Co2

-13%

Water

3.2 jaar

ROI

Grolsch

Grolsch behoeft weinig introductie. Ze zijn bekend van de beugel, Vakmanschap is Meesterschap en de vele speciaalbieren.

Direct besparen

Over Grolsch

Grolsch behoeft weinig introductie. Ze zijn bekend van de beugel, Vakmanschap is Meesterschap en de vele speciaalbieren. En van hun uitgesproken smaak. Grolsch wordt soms gezien als anders, als eigenzinnig, maar je kunt het ook karakter noemen. Karakter is het zelfvertrouwen en de overtuiging hebben om je eigen pad te kiezen, net zoals Pathema dat doet.

Vroeger gebruikte Grolsch tijdens de zomer decennialang ijs uit de Grolse gracht ten behoeve van de koeling. Dit werd in de winter uitgehakt en in geïsoleerde kelders bewaard. Op het gebied van koelwater zou je dit circulair werken avant la lettre kunnen noemen. Op dat gebied is er inmiddels een hoop gebeurd.

Warme zomers

In de jaren voorafgaand aan de uiteindelijke plaatsing van de IVG-C installatie, was er al eens telefonisch contact geweest vanuit technische interesse. Grolsch kampte met een terugkerend probleem. Want in de warme zomermaanden ontstond er in de koeltorens biofouling, een slijmerige laag die de sproeiers deed verstoppen. Dit verschijnsel kwam elke zomer terug en dat had een ernstig gevolg: er ontstond corrosie aan de zinken pijpenbundel.

Hierdoor ontstond microbiologische corrosie, waardoor warmte wisselaars versneld slijten. Ook het verhoogd toevoegen van chemicaliën in verschillende samenstellingen kon dat niet oplossen. Vanuit het eerdere contact was toen de link met Pathema snel gelegd.

Realisatie

Grolsch had een chemische behandeling met twee soorten chemicaliën. Er staan 4 verdampingscondensors voor de ammoniak koeling en 1 koeltoren voor de oliekoeling. Elke toren/condensor had zijn eigen waterbehandeling. Pathema heeft toen alle koeltoren/verdamperscondensors gekoppeld tot 1 systeem en hier is vervolgens één waterbehandeling van Pathema aan gekoppeld.

De IVG10C Nano 6 is geplaatst in een 10 voets plug & play container en is bij Grolsch op het dak geplaatst.

Heldere resultaten

  • De indikking is naar een factor 5 gebracht. Dat leverde een waterbesparing van 13 % op
  • Het fosfaatgetal is verlaagd. Hierdoor is er geen sprake meer van biofouling
  • Het chloridegetal is verlaagd waardoor de corrosiedruk is verlaagd

 

De IVG-waterbehandeling heeft bovendien geresulteerd in:

  • 100% chemievrije koelwaterbehandeling
  • Spuitwater recyclebaar
  • Verbeterde veiligheid bij het reinigen van de koeltorens
  • Microbiologische corrosie volledig gestopt

Benieuwd naar meer?

Alle cases