In een circulair systeem bestaat geen afvalwater

“Water is niet vanzelfsprekend, de warme zomers van de laatste jaren maken duidelijk dat de samenleving bewust moet omgaan met de watervoorziening”, zegt Franco Moonen – accountmanager Industrie bij Brabant Water onlangs in een door Brabant Water gepubliceerd artikel. Zo maakt frietproducent Agristo in Tilburg gebruik van gezuiverd restwater uit de industrie wat door nafiltering van Pathema gebruikt wordt voor de stoomketels en de koelcondensors. Dat scheelt minstens vijftien procent van het drinkwaterverbruik. “Kijkend naar de toekomst is hergebruik onvermijdelijk.”

Artikel Brabant Water

Waterhergebruik

Vier bedrijven in Tilburg en Dongen, Coca-Cola, Fuji, Agristo en IFF, verbruiken jaarlijks miljoenen kuubs water in het productieproces. De bedrijven werken samen met de zuivering van het afvalwater, dat via een zuiveringsinstallatie op het Wilhelminakanaal wordt geloosd. Het gezuiverde water, in vaktermen effluent genoemd, ondergaat nu bij aardappelverwerker Agristo een extra nafiltering middels de innovatieve oplossing van Pathema.

Afval bestaat niet. Daarom wil Pathema zoveel mogelijk hergebruiken. Door water grondig te filteren wordt er tot wel 94% teruggewonnen. Het spuiwater wordt opgevangen in een waterbassin in plaats van weggespoeld in het riool. Pathema filtert dit water vervolgens opnieuw met de Blowdown Water Recovery oplossing om de vaste en vervolgens de opgeloste stoffen eruit te halen. Na deze filterstappen voert Pathema teruggewonnen water terug als vers suppletiewater. Hierdoor kan dit als koelwater worden teruggevoerd en wordt dit water hergebruikt om te koelen.

Wellicht is in de toekomst een verdere besparing mogelijk als het gefilterde effluent ook nog ‘foodsafe’ kan worden gemaakt en benut kan worden voor bijvoorbeeld het wassen van aardappelen. Dat maak het pas écht circulair en een investering in de toekomst. Het van origine Belgische Agristo is een familiebedrijf en de eigenaren denken ook aan de volgende generaties. “Als je als onderneming ook later wilt blijven groeien, dan zal je nu al naar alternatieven moeten kijken.”

Kortom, in een circulair systeem bestaat er geen afvalwater. Wil je meer weten over de Blowdown Water Recovery oplossing van Pathema? En over de andere oplossingen die Pathema inzet bij Agristo om chemievrij en circulair te kunnen koelen? Check hoe rigoureus eenvoudig de oplossing kan zijn.

BLOWDOWN WATER RECOVERY | NAFILTERING | PATHEMA

Benieuwd naar meer?

Nieuws