No-nonsense en groene innovatie? SmartDC en Pathema weten het het te combineren!

SmartDC in Rotterdam zocht naar een oplossing om kalk, microbiologische groei en corrosie te voorkomen. Bij Pathema werd die oplossing gevonden. Het datacenter koos voor de IVG-C oplossing van Pathema en dit leverde niet alleen een waterbesparing van 75% op, de adiabatische koeltoren werd door het ontgassen van het koelwater ook nog eens geoptimaliseerd. De koelwateroplossing die bij SmartDC al 5 jaar probleemloos draait, wordt gezien als een belangrijke schakel in de duurzame exploitatie van het datacenter. Vooral de flexibiliteit om meerdere koelunits te bedienen met één waterbehandeling biedt hen veel mogelijkheden.

IVG-C OPLOSSING ZORGT VOOR ENORME ECOLOGISCHE IMPACT

De IVG-C (Industrial Vortex Generator- Circulation) CoolWater technologie van Pathema BV is een totaaloplossing om proces- en koelwater volledig vrij van chemicaliën te beheersen en te recyclen. De innovatie van Pathema BV combineert alle technieken nodig, om een koeltoren of verdampingscondensor op watergebied duurzaam te exploiteren. Een ‘plug & play’ systeem dat zonder de inzet van chemicaliën, een laag waterverbruik én een verlaagd energieverbruik, de nieuwe duurzame standaard zet voor koelwaterbehandeling. De ecologische impact, door chemicaliën te elimineren en water te besparen, is enorm voor onze maatschappij en milieu.

TRIPLE R: REDUSE, RE-USE & RECYCLE

De IVG-C oplossing heeft SmartDC de nodige besparingen opgeleverd. Die besparingen zijn te wijten aan een aantal factoren.

  • Chemicaliën zijn niet langer nodig omdat het proces- en koelwater volledig vrij van chemicaliën te beheersen en te recyclen is.
  • Een verlaagd waterverbruik, doordat indikking van het koelwater vaak verantwoord geoptimaliseerd kan worden. Het spuiwater uit de koeltoren is door de IVG-C behandeling vrij van chemicaliën en daardoor kan recycling van het niet-verdampte koelwater gerealiseerd worden.
  • Minder energieverbruik door de ontgassing van het koelwater. Dit leidt tot een verbeterde warmtecapaciteit en viscositeit.

De ervaring van verschillende projecten leert dat de ROI varieert van 1,5 tot 3 jaar.

DOEN WAT JE BELOOFT & KENNIS VAN ZAKEN

Pathema heeft de ambitie duurzame watertechnologie te leveren aan de industrie & maatschappij en gaat verder op haar weg om waterbehandeling zonder de inzet van chemicaliën de realiteit van morgen te maken. Zo dringen we waterschaarste terug in harmonie met het milieu én rentabiliteit.

“Hoe schoner we de cirkel maken, hoe goedkoper het wordt. Dit is ook zéker het geval bij SmartDC. Duurzame, chemicaliënvrije koelwaterbehandeling verlaagt het waterverbruik en de impact op ons milieu. Pathema voelt zich thuis bij de Rotterdamse mentaliteit van SmartDC. We houden allebei niet van mooie verhalen die weinig hout snijden of nergens op gestoeld zijn, maar maken eenvoudig weg graag waar wat we beloven en doen dat met toewijding, plezier én kennis van zaken.” Aldus Mark Boeren, oprichter en CEO van Pathema.